Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) öncülüğünde oluşturulan Elektromekanik Kümelenmede yer alan ve otomatik tel çekme makinesini ortak işbirlikleri sayesinde imal eden firmalar ihracata odaklandı.
AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar ile Proje Destek Ofisi Koordinatörü ve ATÜ Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen, Elektromekanik Kümelenmede yer alarak, tam otomatik “Tel Çekme Makinası” imal eden Aslanlar Makine’ye teşekkür ziyaretinde bulundu.
Akpınar ve Demirdelen, Aslanlar Makine’ye yaptığı ziyarette, Cabbar Avcı (Aslanlar Makine), Ahmet Emre Göküş (Digikon Otomosyon) ve Bora Pöhrenk (Digikon Otomosyon) tarafından konuk edildiler. AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpınar ziyarette, elde edilen başarıdan dolayı firma temsilcilerini kutladı. Akpınar, Elektromekanik Kümelenmede yer alarak, birbirlerini tamamlayıcı ürünleriyle yerli üretim yapan firmaları tebrik ederek, bunun devamının geleceğine inandığını ifade etti. Akpınar, kümelenme çalışmalarındaki amaçlarının, birbirini tamamlayıcı ürünler üreten firmaların bir araya gelmesiyle katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin yolunun açılması olduğunu vurguladı.
AOSB Proje Destek Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Tuğçe Demirdelen de AOSB Elektromekanik Kümelenme ile birlikte oluşturulan konsorsiyum sayesinde, tasarım ve kontrol üstünlükleri ile katma değeri yüksek, dışa bağımlılığımızı azaltacak yerli ve milli üretimle ülke ekonomisine katkı sunma çabasında olduklarını ifade etti.
“İLK ETAPTA HEDEF YILDA 20 MAKİNE İHRACATI”
Cabbar Avcı ise imal ettikleri makinenin Türkiye’ye döviz kaybına neden olduğunu vurgulayarak, “Ürettiğimiz ilk makineyi Kadirli ilçemize sattık. Hedefimiz iç talebi karşılamanın yanı sıra ihracat odaklı üretim yapmak. İlk etapta yılda 20 makine ihraç etmeyi hedefliyoruz” dedi.
Avcı, imal edilen yerli tel çekme hattı makinasının ithal edilenlerden daha yüksek teknik özelliklere sahip olduğunu belirterek, “En büyük ayırt edici özelliği yapılanlardan yüzde 20 daha hızlı ve tel çekerken telin kırılma oranının yüzde 50 daha az olması. Tüm tel yatakları döner ve içten su soğutmalı olan bu makinenin fiyatı da ortalama yüzde 30 daha ekonomik. Makinenin uzaktan kontrol ile daha erken müdahale olanağını sağlaması rakiplerinden ayırt edici bir başka özelliği oluşturuyor” bilgisini verdi. Avcı, Türkiye’nin ithal etmek zorunda kaldığı başka makineleri de üretme konusunda ARGE çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Digikon Otomasyon ve Emre Makine firmaları ile birlikte önemli bir başarıyı el birliği ile gerçekleştirilen firmalardan olan Aslanlar Makine’ye yapılan ziyaretin ardından AOSB Bölge Müdürü Akpınar ve Proje Destek Ofisi Koordinatörü Demirdelen, tesisleri gezerek üretimlere ilişkin bilgi aldılar.