İŞ YAŞAMINDA BAŞARININ ANAHTARI
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Bölge Müdürlüğü tarafından AOSB Akademi eğitimleri kapsamında, “İş Yaşamında Başarı İçin Profesyonel Davranış” konulu eğitim online ortamda gerçekleştirildi.
Eğitmen Sevtap Yasin, iş yaşamında başarılı olmak isteyenler için son derece önemli mesajlar verdiği sunumunda; sözlük anlamı “Bir işi kazanç sağlamak amacıyla yapan kimse” olarak tanımlanan profesyonelliği, bir işyerinde çalışırken yapılan davranışlar bütünü olarak değerlendirdi.
Yasin, “Profesyonellik Nedir?, İnisiyatif, Profesyonel Etik, Sorumluluk, Güvenli Duruş, Eleştiri Kavramı, Proaktif Olma, Fayda, Değer, Çözüm Kavramları, İş ve İlişki Yönetimi” başlıkları altında gerçekleştirdiği eğitimde; iş yaşamında profesyonel olarak tanımlanan kişilerin temel becerilerine dikkati çekti.
PROFESYONELLERİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
“Dikkatli, ilgili, esnek ve sakin olabilmenin” profesyonellerin öncelikli özellikleri olduğunu vurgulayan Yasin, “güvenli duruş, öz güven, öz yönetim ve öz motivasyonun” önemini örnekleriyle anlattıktan sonra, profesyonellerin temel kazanımlarını ise “Eleştirileri karşılama gücü, yeniliklere açık uyum yeteneği, proaktif olmak, stres yönetimi, iletişim ustalığı, olaylar karşısında önce sakin sonra sakin ve sonunda sakin olma refleksi..” olarak özetledi.
STRES YÖNETİMİ
İş yaşamında stres yönetiminin üzerinde duran Sevtap Yasin, “Stres, yaşamın akışında adeta mecburen bir arada olduğumuz husustur. Kelime anlamı olarak zihinsel ve duygusal gerginlik anlamı taşır. Stres yönetimi ise bu karşılaşılan çeşitli noktalarda daha sağlıklı, tedbirli ve dengeli davranmaya yönelim kazanmak demektir. Yaşamınızda sizi strese sokan şeyler genellikle istediğiniz halde yapamadığınız ve rahatlamak için kendinize vakit ayıramadığınız hallerdir. Bu nedenle hayatınızı planlamanız gerekir. Bu planda çalışma, dinlenme ve eğlenme dengesi olmalıdır” dedi.
PROFESYONEL ETİK
Profesyonel etiğin ise “Profesyoneller tarafından kabul edilmiş prensipler ve standartların iş yaşamındaki tatbiki” olarak tanımlayan Sevtap Yasin, toplumsal etiğin ise bir kültürün veya bir topluluğun geneli tarafından paylaşılan ahlaki değerler bütünü olduğunu ifade etti.
Profesyonel etik kurallarının başında ise “İçinde bulunduğunuz ilişkilerde; kamu, müşteri, yönetim ekibi vs. tüm ilişkilerinizde dürüstlüktür” diyen Sevtap Yasin, bu kuralları “Kurumun ve müşteri ilişkileri hizmet anlayışında kişisel çıkarların ötesinde özenli, becerilerini çözüme dönük bilgilerini paylaşmak ve yardımcı olmak. Saygılı davranış ilkesi ile kurumunun prensip ve ilkelerini temsil etmek. Sahtelikten uzak ve sahteliğe karşı dürüst duruş içinde yerini alması” başlıkları altında özetledi.
ÖZGÜVENİN ÖNEMİ
Özgüvenin önemine de vurgu yapan Sevtap Yasin, “Özgüven, bireyin kendisine yönelik iyi, olumlu duygular geliştirmesi sonucu kendini iyi hissetmesidir. Bu iyi hissetme sonucunda kendisiyle ve çevresindeki kişilerle barışık olması demektir. Özgüven “yüreklilik, cesaret” veya kişinin kendine güvenme duygusu olarak tanımlanır” dedi.
Sevtap Yasin, “kişisel imaj, iletişim tarzı” gibi konular üzerinde de durduğu sunumunda, “Anlama yetiniz ve anlayış tarzınız kişiliğinizi belirler. Kabul gören onaylanan, aranan insanların ortak yönü esnek ve anlayışlı kişiler olmalarıdır. Dinleyen çok şey bilir,
İyi dinleyen olmak sizi güvenilir yapar. Anlamlı çözümler ve ciddi yaklaşımlar güveni güçlendiren ögelerdir” diye konuştu.
DIŞ GÖRÜNÜŞÜN ETKİSİ
Dış görünüşün yarattığı intibaya da dikkati çeken Sevtap Yasin, “İlk intiba dediğimiz anlık olumlu yargı yaratmak görüntünüzden beslenir. Kabul edilen takdir edilen temel görüntü ögesi tertemizliktir. Özenli, bakımlı olmak sizi her zaman disiplin sahibi gösterir.
Kişisel tarzınızın iş ortamına, kurumun temsil ilkelerine uyumlu olması, yanı sıra günceli iş ortamına uyumlamak, yenilikçi olmak, çağı takip eden esnek ve enerjik görünmenizi sağlar. ‘Bakım’ derken aşırılıktan, ‘güncel ve yenilikçi’ derken sakillikten kaçınmak yani dengesinde olmak önem taşır” uyarısı yaptı.
Kişinin gerçek imajını iletişim tarzının kalitesinin belirlediğini belirten Savtap Yasin, “Dilinizi argodan, küfürlü ve olumsuz sıfatlı cümlelerden temizlerseniz ilişki kaliteniz artar ve ilişkileriniz düzgünleşir. Nezaketin modasının da hiçbir zaman geçmediğini unutmayın” tavsiyesinde bulundu.