OSBÜK-OSB YILDIZLARI ARAŞTIRMASI'NDA AOSB’DEN 10 FİRMA YER ALDI
AOSB’DE OSBÜK YILDIZI 10 FİRMA
Türkiye'deki tüm organize sanayi bölgelerinin çatı kuruluşu olan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından 5 yan performans sıralamasına göre yapılan OSBÜK-OSB Yıldızları Araştırması'nda, AOSB’den 10 firma yer aldı, bir firma da iki farklı kategorideki performansı ile sıralamaya girdi.
Araştırmada; OSB’lerde faaliyet gösteren firmalar ihracat, iç ticaret, istihdam, yatırım, Ar-Ge gibi alanlarda performansları yönünden değerlendirilerek, ilk 500 firma belirlendi.
AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve OSBÜK Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, kuruluşları 1960’lı yıllara dayanan OSB’lerin ülke ekonomisinin lokomotifleri olduğunu belirterek, ülke ekonomisine üretim gücüyle güç katan, istihdam kapasitesiyle Adana’nın işgücü ihtiyacını önemli ölçüde sırtlayan bölgemizden sıralamaya giren tüm firmaları ve bu konuda emek veren tüm çalışanlarını tebrik etti.
Bugün 81 kentte 347 organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirten Başkan Sütcü, AOSB’nin ise toplam 1.590 hektarlık alan, 553 parsel, 32’si yabancı sermayeli 478 firma, İSO İlk 500’de 17, ikinci 500’de 14, 2021 yılı TİM 1000’deki 17 firma, toplam 37 bin 300 istihdam ve yüzde yüz doluluk ile ilk 10 OSB arasında yer aldığını kaydetti.
Türk ekonomisinin lokomotifi OSB’ler ve OSB’lerde faaliyet gösteren firmalar hakkında yapılan bu kapsamlı araştırmada; “En çok AR-GE harcaması yapan ilk 50 firma” sıralamasında CTN Makina 20’nci, Eksoy Kimya 48’nci oldu.
“En fazla yatırım yapan ilk 50 firma” arasında Bossa 31’nci, Güney Çelik Hasır ve Demir Mamulleri 38’nci sırada yer aldı.
Zahit Alüminyum ’un “En fazla patent sahibi ilk 50 firma” arasında 20’nci olduğu araştırmada; “En fazla marka tescil sahibi ilk 50 firma” sıralamasında Abdioğulları Plastik ve Ambalaj Sanayi 34’ncü, Canada Green Gate Kozmetik Ürünleri 47’nci, Bossa 49’ncu oldu.
“En fazla dijitalleşmeye harcama yapan ilk 50 firma” arasında ise Adanus Plastik 10’ncu, Eksoy Kimya 36’ncı sırada yer aldı.
5 yan performans sıralamasına göre yapılan araştırma “gönüllülük usulü” katılım ve beyan esasına göre yapılmış olmakla birlikte, bilgi isabeti ve analiz kalitesini arttırmak için çapraz kontrol sisteminin uygulandığı kaydedildi.